Czy masz ukończone 18 lat?

Poprzez przejście dalej potwierdzasz swój wiek.

WEJDŹ

lub

WYJDŹ
Odwiedź nas na Kazimierza Wielkiego 9 w Oleśnicy

Jak przechowywać i podawać wino?

Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na to jak przechowywać i podawać wino. Na sztukę tą składa się na to obszerny pakiet wiedzy i umiejętności, dzięki którym wino nie traci swoich indywidualnych cech i pozwala cieszyć się pełnią swoich walorów. Wiele zależy także od rodzaju wina oraz okoliczności towarzyszących jego degustacji. Właściwie przechowywane i serwowane wino – to esencja oryginalnego koloru, smaku i aromatu, które składają się na niezapomniane doznania związane z degustacją.

Wina białe należy podawać w temperaturze 8-12 st. C, natomiast wina czerwone najczęściej serwuje się lekko schłodzone do 14-18 st. C. Warto przy tym pamiętać, że wina deserowe, czyli słodkie i półsłodkie – podaje się w nieco wyższej temperaturze, bo 14-20 st. C. Butelki zaślepiane korkiem powinno się trzymać w pozycji horyzontalnej (leżącej). Takie ułożenie sprawia, że korek nie wysycha i jest bardziej szczelny, chroniąc wnętrze butelki przed różnymi zanieczyszczeniami oraz niepożądanymi aromatami, jakie mogłyby zepsuć/zaburzyć oryginalny smak wina.

Bardzo istotną, aczkolwiek niedocenianą kwestią, jest odpowiedni dobór kieliszków do określonego typu wina. Każdy rodzaj wina ma indywidualną specyfikę, a właściwie zaprojektowany kieliszek – m. in. zwężający się ku górze – pozwala na optymalną koncentrację aromatów, wyeksponowanie bukietu i pozostałych walorów oraz wydobycie pełni smaku. Kieliszki do wina powinny być jak największe (pojemność 1/3 zawartości butelki), jednak przy jednorazowej degustacji, nie należy nalewać do nich więcej, niż 100 ml trunku.

Powrót

Copyright © The Grape 2020 | VIRTUALMEDIA.PL
Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.

Administrator Danych
Polityka Prywatności
Akceptuję