Czy masz ukończone 18 lat?

Poprzez przejście dalej potwierdzasz swój wiek.

WEJDŹ

lub

WYJDŹ
Odwiedź nas na Kazimierza Wielkiego 9 w Oleśnicy

Wino białe

Określenie „wino białe”

ma umowny charakter, ponieważ w rzeczywistości trunek ten przyjmuje różne odcienie – od żółtawego, aż po brązowawe zabarwienie. Wina białe są produktem fermentacji bezbarwnego miąższu winogronowego, a ich barwa, smak i aromat – to m. in. efekt użytego szczepu owocu, technik winifikacji czy terroir.

Białe wina można zwyczajowo podzielić na trzy kategorie:

Wina lekkie o aromacie owocowym

(przykładowe szczepy winorośli: pinot gris, sauvignon blanc)

Wina o wyrazistym smaku z nutami waniliowymi oraz śmietanowymi

(przykładowy szczep winorośli: chardonnay)

Wina o intensywnym aromacie słodkich owoców

(przykładowe szczepy winorośli: riesling, chenin blanc)

Wino białe często serwowane jest przed posiłkiem jako aperitif, ale z powodzeniem można spożywać je również do białych mięs, ryb, wędlin, makaronów czy delikatniejszych serów. Słodsze odmiany białego wina świetnie komponują się też z deserami. Dzięki specyficznym aromatom i innym właściwościom, białe wina są także ważnym składnikiem w kuchni (np. kruszenie mięsa, deglasowanie).


Copyright © The Grape 2020 | VIRTUALMEDIA.PL
Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.

Administrator Danych
Polityka Prywatności
Akceptuję