W sklepie THE GRAPE
znajdziecie także wysokiej jakości mocne alkohole z całego świata, które zadowolą gusta najwybredniejszych koneserów wysokoprocentowych trunków.
znajdziecie także wysokiej jakości mocne alkohole z całego świata, które zadowolą gusta najwybredniejszych koneserów wysokoprocentowych trunków.
pochodzi od gaelickiego słowa uisge beatha lub usquebaugh, które oznaczały wodę życia; samo słowo od paruset lat uległo zmianie i skróceniu, dzięki czemu otrzymaliśmy słowo whisky. Co zaskakujące miejscem narodzin whisky nie jest Szkocja, a Irlandia; która jako pierwsza w Europie serwowała swoją Wodę Życia. To właśnie Szkocja jest światową potęgą i z nią utożsamia się najlepsze whisky, w samej Szkocji znajdziemy ponad 133 destylarni i nadal powstają nowe. Od ponad 20 lat notujemy ciągłe wzrosty konsumpcji whisky na całym świecie, sam export whisky jest wart 5,5 miliarda funtów co daje 1,5% PKB Wielkiej Brytanii. Polska jest jednym z najbardziej kluczowych rynków na świecie i znajdujemy się w pierwszej dziesiątce najbardziej dynamicznych krajów tj. pijemy co raz więcej whisky, a mniej wódki.
Zgodnie ze Scotch Whisky Association, whisky musi spełnić szereg regulacji prawnych.
– Minimum dwukrotna destylacja.
– Maturacja w beczkach tylko dębowych min. 3 lata.
– Wiek whisky podany na etykiecie, to wiek gwarantowany tj wiek najmłodszego składnika.
– Whisky jest butelkowany w mocy minimum 40%.
– Całość produkcji odbywa się w granicach Szkocji.
Malt Whisky – powstająca wyłącznie ze słodu jęczmiennego oraz destylowana min. dwukrotnie w miedzianych alembikach, dzięki czemu whisky jest niesamowicie aromatyczna.
Grain Whisky – powstająca z wielu zbóż i jest destylowana w stalowej kolumnie destylacyjnej, jest to dość szorstka whisky o wąskiej palecie aromatów.
Blended Scotch Whisky – jest to najpopularniejsza spożywana whisky na świecie. Powstaje ona w wyniku zmieszania Malt i Grain Whisky, najczęściej jest to proporcja ze znaczną przewagą whisky zbożowej (grain).
Single Malt Scotch Whisky – jest to rodzaj whisky uznawany za najbardziej szlachetny. Używa się wyłącznie whisky słodowej (malt), która pochodzi wyłącznie z jednej konkretnej destylarni. Bardzo cenioną przez kolekcjonerów i entuzjastów jest kategoria whisky z pojedynczych beczek (single cask), głównie ze względu na swoją limitację i niepowtarzalność.
korzenne, wytrawne oraz deliaktnie dymne
kwiatowe, owocowe, delikatne oraz słodkie
delikatne, śmietankowe oraz smukłe
mocno dymne, jodynowe, wytrawne oraz słone
aromaty średnio-esencjonalne, nuty torfowe, soli morskiej, złożone, mocno zbudowane, wielopoziomowe
wpływa na końcowy smak whisky, jednak najważniejszym etapem jest leżakowanie w beczkach. Dobra beczka jest w cenie, na smak ma wpływ: rozmiar, kształt, rodzaj dębu oraz co najważniejsze to czas, jednak zmienną na którą bardzo często zwraca się uwagę to jaki alkohol leżakował wcześniej w tej beczce. W szkockich destylarniach najczęściej używa się beczek z dębu amerykańskiego (Quercus Alba), w których leżakował Bourbon; ta beczka może wzbogacić whisky o aromaty waniliowe, karmelowe, owoców tropikalnych oraz kokosa. Drugą najczęściej używaną beczką jest beczka z dębu europejskiego (Quercus Robus), w której leżakowało wcześniej hiszpańskie wino wzmacniane Sherry; dzięki czemu whisky może otrzymać nuty orzechowe, kakaowe, suszonych owoców oraz przypraw korzennych. Sporadycznie spotyka się używanie beczek po winach czerwonych, po portugalskim Porto, po rumie; a ostatnio zalegalizowano możliwość użycia beczek po tequili. Ze względu na popyt destylarnie bardzo dużo eksperymentują i prześcigają się w użyciu niecodziennych sposobów maturacji.
a także wiele innych alkoholi klasy premium czy trunków pochodzących z limitowanych edycji.