Czy masz ukończone 18 lat?

Poprzez przejście dalej potwierdzasz swój wiek.

WEJDŹ

lub

WYJDŹ
Odwiedź nas na Kazimierza Wielkiego 9 w Oleśnicy

Wino różowe

Wino różowe

zawdzięcza swą nazwę barwie trunku, która miewa tonacje od pomarańczu – aż po intensywny fiolet. Trunek ten produkowany jest z ciemnych winogron i posiada cechy zarówno wina białego, jak i czerwonego. Specyficzny kolor jest wynikiem odseparowania skórek winogron przed fermentacją, w przeciwieństwie do procesu produkcji wina czerwonego.

Delikatne i ożywcze wina różowe doskonale współgrają z lekkimi daniami. Idealnie pasują np. do potraw drobiowych, makaronów, pizzy, sałatek, ryb i owoców morza.

Wśród podstawowych metod tworzenia wina różowego, wyróżnia się

macerację, saignée oraz rzadziej spotykane – mieszanie.

Do najpopularniejszych szczepów winorośli wykorzystywanej w produkcji wina różowego, można zaliczyć m. in.:

Cabernet Sauvignon, Montepulciano, Syrah, Pinot Noir, Merlot, Grenache, Cabernet Franc, Gamay, Sangiovese, Nebbiolo czy Tempranillo.


Copyright © The Grape 2020 | VIRTUALMEDIA.PL
Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.

Administrator Danych
Polityka Prywatności
Akceptuję